معرفی گل

نگهداری و پرورش افوربیا‌‌‌ تریگونا

راهنمای کامل پرورش و نگهداری گیاه افوربیا تریگونا

گیاه افوربیا تریگونا که با نام درخت شیر آفریقایی نیز مشهور است بومی مناطق مرکزی قاره آفریقاست و از آنجایی که رشد سریعی دارد میتواند به عنوان پرچین پرورش داده شود.

اگر چه این گیاه شباهت بسیاری به کاکتوس دارد اما گونه ای متعلق به سرده ی افوربیا است. (نام سرده ‌ای بسیار بزرگ از گیاهان می باشد که دارای بیش از 2000 گونه ی مختلف است )

در این مقاله از سیتی گل میخواهیم به معرفی گیاه افوربیا تریگونا و روش های نگهداری آن بپردازیم پس با ما همراه باشید.

معرفی گیاه افوربیا تریگونا

افوربیا یکی از گیاهانی است که در بیابان های خشک رشد می کند و دارای یک تنه ی بلند با انشعابات بسیار می باشد که فرمی خاص و زیبا به آن میدهد. این گیاه کاکتوس نیست اما جز ساکولنت های خارداری است که معمولا آن را در دسته ی کاکتوس ها قرار می دهند.

این گیاه از بزرگترین گونه های گلدار می باشد که در فصل بهار گل میدهد و تا تابستان این گل ها دوام می آورند و در زمستان به خواب میروند همچنین افوربیا دارای تنه بلندی است که میتواند در آپارتمان ها تا 2 متر رشد کند و در طبیعت و در زادگاه خود ارتفاع آن به 12 متر نیز می رسد.

افوربیا‌‌‌ تریگونا

نگهداری از گیاه افوربیا تریگونا

اگر چه در بسیار از مناطق گیاه افوربیا تریگونا گیاهی محبوب برای تزئین باغچه ها می باشد اما در بسیاری در مناطق به عنوان گیاهی آپارتمانی طرفداران بسیاری پیدا کرده است و افرادی که به پرورش و نگهداری گیاهان علاق دارند معمولا به دنبال آن هستند که این گیاه را به گونه ای مناسب پرورش دهد دهند تا به بیشترین ارتفاع خود برسد اما این کار نیاز به مراقبت های بسیاری دارد که هرس آن میتواند پایه این مراقبت ها باشد.

مراقبت هایی که باید از افوربیا تریگونا انجام شود تا بهترین رشد را داشته باشد عبارت اند از:

نور مناسب

گیاه افوربیا‌‌‌ تریگونا به نور زیاد اما غیر مستقیم علاقه بسیاری دارد پس اگر میخواهید از این گیاه در فضای بسته نگهداری کنید کنار پنچره های جنوب بهترین مکان برای رشد آن است و در فضای باز باید گیاه را در جایی قرار دهید که کمی آفتابگیر باشد همچنین در فصل بهار، پاییز و زمستان میتوانید گیاه را در مکانی آفتاب گیر قرار دهید اما در فصل تابستان گیاه را باید به مکانی منتقل کنید که دائما در معرض نور خورشید قرار نگیرد.

اگر این گیاه را در مکانی قرار دهید بیش از اندازه مورد نیاز حرارت و نور خورشید را دریافت کند لازم است تا آبیاری آن را افزایش دهید تا موجب آسیب به گیاه نشوید.

آبیاری

گیاه افوربیا‌‌‌ تریگونا نسبت به خشکی بسیار مقاوم است و تا مدتی کم میتواند در خشکسالی به زندگی خود ادامه دهد و تنها قانون اصلی در آبیاری آن این است که باید از آبیاری زیاد به این گیاه پرهیز کرد و بهترین زمان برای آبیاری آن زمانی است که بین دو آبیاری خاک باید به طور کامل خشک شود و سپس آبیاری انجام شود همچنین بهتر است آبیاری صبح ها پیش از طلوع خورشید و افزایش دما انجام شود.

در فصل های گرم پس از خشک شدن خاک برای آبیاری آن اقدام کنید و در فصل های سرد تعداد دفعات آبیاری را کم کرده و فقط در حد مرطوب شدن خاک و جلوگیری از پژمردگی به آن آب بدهید.

دما

گونه های مختلف افوربیا میزان تجمل دمایی متفاوتی دارند و به دلیل بودن در زادگاهی گرمسیری به آب و هوای تابستانی علاقه دارند به طور مثال گونه هایی از از این گیاه در غرب و مرکز آفریقا قرار گرفه اند که در فصل زمستان به دمای بین 13 تا 15 درجه سانتی گراد نیاز دارند اما گونه ی شرق آفریقا و ماداگاسکار وجود دارد که باید در دمای بین 10 الی 13 دره سانتی گراد قرار گیرد.

با اطمینان میتوان گفت که تمامی گونه های افوربیا در درما های بین زیر 10 درجه سانتی گراد آسیب می بینند.

اگر این گیاه را در داخل منزل نگهداری می کنید بهتر است تا از بهار تا اواخر پاییز آن در فضایی باز مانند تراس یا بالکن نگهداری کنید.

خاک

اگرچه افوربیا تریگونا درباره ی خاک بسیار سخت گیر نیست اما خاک دارای زهکشی مناسب یکی از ضروریات این گیاه است. اگر میخواهید از خاک ها رسی و متراکم برای رشد این گیاه استفاده کنید باید آن را از نظر زهکشی و pH خاک اصلاح کنید زیرا می تواند مانع رشد گیاه شود.

اضافه کردن پرلیت میتواند به زهشکی بهتر خاک کمک کند البته خاک های مخلوط که برای ساکیولنت ها به طور ویژه ای اماده شده اند بهترین گزینه برای این گیاه هستند.

برای آنکه نیاز این گیاه به آبیاری را کم کنید میتواندی برای آن از خاک ماسه ای یا لوم ماسه ای برای رشد آن استفاده کنید.

کود

کوددهی افوربیا تریگونا در فصل های رشد آن یعنی بهار و تابستان باید با کود های محلول در آب انجام شود البته باید محلول رقیق تر باشد بدین معنی که اگر از کود های کاملی استفاده میکنید یک دوم مقدار توصیه شده آن را در اب بریزید همچنین در طول فصل های پاییز و زمستان که گیاه رشد نمی کند کوددهی را متوقف کرده تا گیاه شرایط طبیعی خود را برای به خواب رفتن فراهم کند.

تکثیر

بهترین زمان برای تکثیر این گیاه فصل بهار می باشد که از طریق قلمه ها و بذر ها انجام می شود و بهترین روش قلمه زدن می باشد که باید با یک قیچی ضد عفونی شده قلمه هایی با طول 10 الی 15 سانتی متر را از پایه ساقه ببرید و انتهای برید شده آن را زیر شیر اب بشویید و قلمه ها را به مدت 48 تا 72 ساعت در فضای اتاق قرار دهدی تا شیره آنها خارج شده و پینه ببندد سپس گیاه را در خاک مخصوص ساکولنت ها بکارید و بستر کشت آن را در دمای 25 درجه سانتی گراد قرار دهید و تا زمان ریشه زدن قلمه ها هر روز گیاه را از نظر رطوبت چک کنید پس از گذشت دو هفته قلمه های شما ریشه میزنند.

نکته: شیره این گیاه سمی است و در صورت تماس آن با دست و صورت شما میتواند باعث بروز حساسیت و آلرژی در فرد شود.

قلمه زدن افوربیا تریگونا

هرس

این گیاه دارای تنه ای بلند و ریشه هایی کوتاه است به همین دلیل هنگامی که سن گیاه بالا میرود معمولا تنه ی آن سنگین تر شده و میتواند باعث واژگونی گلدان شود بنابراین هرس کردن افوربیا تریگونا یکی از مراقبت های ضروری در نگهداری و مراقبت از این گیاه است.

هنگامی که میخواهید این گیاه را هرس کنید حتما از دستکش استفاده کنید و ساقه های آن را با چاقویی کاملا تمیز و تیز جدا کنید. در این فرایند واکنش های گیاه برای ترمیم بافت های آسیب دیده محل برش خشک می شود و در آن جا پینه هایی تشکیل می شود. تنه ی این گیاه را باید به گونه ای هرس کنید که وزن یک طرف بیشتر از طرف دیگر نباشد زیرا میتواند موجب شود تا گیاه از سمت مقابل خاک خارج شود.

تعویض گلدان

گیاه افوربیا رشد بسیاری دارد و در نتیجه با بزرگ شدن آن نیاز به تعویض گلدان دارد که باید هر 2 الی 3 سال یک بار برای تعویض گلدان آن اقدام کنید. زمان مناسب برای این جابه جایی در اوایل بهار است که فصل رشد آن آغاز می شود و باید هنگامی که گیاه را به گلدانی جدید منتقل می کنید. برای آبیاری آن یک تا دو هفته صبر کنید.

بیماری های رایج گیاه افوربیا تریگونا

  • لکه های سوختگی بر روی برگ ها ان
  • ریزش برگ های سالم
  • رشد علفی ساقه ها
  • زرد شدن برگ ها
  • لکه های سفید بر روی ساقه
  • پوسیدگی ریشه
  • خم شدن ساقه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *