گیاهان آپارتمانی, تکثیر

از کاشت تا برداشت زاموفیلیا!

گیاه زاموفیلیا

معرفی زاموفیلیا

زاموفیلیا یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی است. اگر به دنبال یه گیاه مقاوم و کم دردسر میگردید زاموفیلیا یکی از بهترین گزینه ها است این گیاه زیبا بومی شرق آفریقاست و به اسامی زیادی شهرت دارد: زیزی ، زاموفیلیا یا زاموفلیا از نام های آن می باشند.

این گیاه زیبا در رنگهای سبز بلک و ابلق وجود دارد که نژاد سبز آن ارزانتر بلک گرانتر و نوع ابلق آن بسیار کمیاب‌تر و گرانتر از دو نوع دیگر است.

شرایط نگهداری زاموفیلیا

شرایط نگهداری زاموفیلیا

نگهداری گل زاموفیلیا

نور مناسب برای گل زاموفیلیا

این گیاه نسبت به نور کم بسیار مقاوم و کم توقع است. در کمترین نور محیط میتواند زندگی کند اما رشد خوبی نمیکند و فقط زنده میماند! اگر می خواهید رشد خوبی داشته باشد به محل پر نورتر انتقالش دهید تا شاهد رشته خوبه آن باشید.

در واقع در فضاهای کم نور میتواند دوام بیاورد و زندگی کند. اما نور خوب و فیلتر شده رشد بهتری دارو و ظاهر زیباتری به خودش خواهد گرفت. (در صورتی که منزلتان نور ندارد میتوانید از لامپهای فلوئورسنت برای رشد گیاهان استفاده کنید)

خرید زاموفیلیا

روش آبیاری زاموفیلیا

این گیاه نباید خاکش کاملا خشک باشد باید در اکثر مواقع رطوبت نسبی داخل خاکش وجود داشته باشد و در مواقع آبیاری باید کاملا سیرآب شود و مقداری آب از انتهای گلدان آن خارج شود تا مطمئن شوید که آب به انتهای گلدان و تمامی قسمت های گلدان رسیده باشد.
ریشه های پایین و اطراف گلدان دچار تنش و تشنگی نشود!

دفعات آبیاری

در فصل بهار هفته ای یکبار در فصل تابستان 2 تا 3 بار و در فصول سرد سال پائیز و زمستان هفته ای یکبار نیاز آبی دارد.

نکته مهم : این گیاه به خاک دائم خیس و غرقآبی بشدت محیطی حساس است و اگر خاکش دائم خیس بماند ریشه هاش از بین رفته و گیاه خراب میشود.

رطوبت مورد نیاز زاموفیلیا

برای شادابی و رشد شاخه و برگهایش به رطوبت محیطی بالایی نیاز دارد بنابراین در محیط هایی که مرطوب است رشد بهتر و شادابی بیشتری خواهد داشت

برای تامین رطوبت مورد نیاز این گیاه می توانید از جزیره یا بخور سرد استفاده نمائید.

دما

دمای مناسب نگهداری زاموفیلیا دمایی بین 15 الی 35 درجه سانتی گراد است.

این گیاه به سرما بشدت حساس است و دمای زیر 15 درجه باعث آسیب های جدی و در بعضی موارد ممکن است به مرور زمان گیاه کاملا از بین برود!

اگر دیدید که شاخه های گیاهتان حالت شل شدگی و افتادگی دارد علت آن کم غذایی نیست بلکه علت آن سرد بودن محیط نگهداری این گیاه است سریعا گیاه را به محیط گرم تری انتقال بدهید.

خاک مناسب زاموفیلیا

بهترین خاک برای گیاه زاموفیلیا ترکیبی از خاک برگ و پرلیت یا پیت ماس و پرلیت است. در واقع این گیاه در اکثر خاک ها رشد مناسبی دارد فقط کافیه که خاک زهکشی خوبی داشته باشد.

تغذیه و کوددهی

برای تقویت و رشد این گیاه در فصل بهار و تابستان ماهانه 2 بار در فصل پاییز و زمستان ماهانه یکبار با کودهای کریستاله کامل 20-20-20 اقدام به کوددهی این گیاه کنید
بهترین زمان برای کوددهی پس از آبیاری و هنگام خیس بودن خاک آن میباشد ، در واقع یک روز پس از آبیاری برای افزایش ریشه دهی  و یا جوش دهی گیاهتان ماهانه  2 بار به آن کود کامل 10-52-10 داده شود تا شاهد رشد ریشه ها و افزایش پاجوش و شاخه های آن باشید.

روش تکثیر زاموفیلیا

تکثیر این گیاه به سه روش تکثیر از طریق ساقه تکثیر از طریق برگ و تقسیم از طریق ریزوم و پا جوش ها قابل تکثیر میباشد

قلمه برگ یا ساقه از متداول ترین نوع تکثیر این گیاه است که پس از تهیه قلمه میتوان آنرا در آب یا خاک انتقال داد

تکثیر زاموفیلیا و ریشه دار کردن آن به زمان بسیار زیادی نیاز دارد برای اینکه یک برگ ، ریزوم دار شود  به حداقل 2 تا 3 ماه زمان نیاز دارد و علت اینکه این گیاه قیمت نسبت بالایی دارد همین دلیل رشد کند آن و پروسه تکثیر آن می باشد.

نظافت گیاه : در صورتی که روی برگهای گیاهتان گرد و غبار نشسته باشد گیاهتان به سختی تنفس میکند و قدرت عمل فتوسنتز در گیاه کاهش پیدا کند و شادابی خودش را کم‌کم از دست میدهد بنابراین با دستمال نرم پنبه ای آلودگی و گرد و غبار هارا از روی گیاه پاک کنید تا گیاهتان نفس بکشد

گیاه زاموفیلیا هر چند وقت یکبار شکوفا می شود؟

گیاه زاموفیلیا به ندرت در طبیعت شکوفا می شود و حتی زمانی که در داخل گلدان نگهداری می شود کمتر شکوفا می شود.

اینکه گیاه زاموفیلیا هر چند وقت یک بار در خانه شکوفا می شود به عوامل مختلفی از جمله میزان مراقبت از گیاه بستگی دارد. ممکن است گلدهی اصلا اتفاق نیفتد یا به طور نامنظم رخ دهد.

شما می توانید متوجه شوید که گیاه در شرف شکوفایی است از شاخه کوچکی که در پایه تشکیل شده است و به زودی یک برگ زیبا از آن رشد می کند.

شکوفه دادن اغلب در نمونه های بالغی رخ می دهد که به اندازه کافی قوی رشد کرده اند تا شاخه ها و سیستم ریشه تولید کنند.

اگرچه برخی از کارشناسان ادعا می کنند که گیاهان جوان زاموفیلیا نیز می توانند گل دهند، اما مهم ترین چیز یادگیری و به کارگیری صحیح اسرار مراقبت از آنها است.

مراقبت از زاموفیلیا

تکثیر زاموفیلیا سبز

شرایط نگهداری گیاه باباآدم

مراقبت از گیاه زاموفیلیا

چیزی که گیاه زاموفیلیا را در میان محوطه سازی داخلی، اطراف ادارات، ساختمان ها و خانه ها بسیار محبوب می کند، مراقبت آسانی است که آنها نیاز دارند. آرایش آنها به گونه ای است که در مناطق با نور کم عملکرد خوبی دارند و نگهداری از آنها بسیار آسان است.

اگرچه نیازی به آبیاری روزانه ندارد، اما باید آن را آبیاری کنید. به آن توجه کنید و مطمئن شوید که آن را از گرسنگی نمی‌میرید. اگرچه به نور زیادی نیاز ندارد، اما به مقداری نیاز دارد، بنابراین آن را در اتاقی که به ندرت استفاده می شود یا فاقد نور است قرار ندهید

گیاهان ZZ به خوبی رشد می‌کنند، البته به کندی، و شاخه‌های آن‌ها ممکن است از روی میز یا در ناحیه‌ای که مانع آن می‌شود نفوذ کند. آن شاخه را می توان با روش ها و ابزار استاندارد هرس از گیاه جدا کرد. همچنین در صورت تمایل می توان آنها را به راحتی هدایت کرد.
گیاهان گل می دهند و زمان گلدهی معمولاً در اواسط تابستان تا اوایل پاییز است. گلها کوچک هستند و رنگ آنها از زرد روشن تا قهوه ای یا برنزی متغیر است.
گلها معمولاً در بین پایه برگها پنهان می شوند و معمولاً جذابیت خاصی به حساب نمی آیند. آنها را می توان بدون آسیب رساندن به گیاه حذف کرد.

بیماری مشکلات زاموفیلیا 

علت زرد شدن و ریزش برگهای زاموفیلیا : زرد شدن برگهای زاموفیلیا به دلیل آبیاری بیش از حد استفاده از خاک دمای نامرغوب و نبودن زهکشی مناسب در گلدان میتواند باشد.

شیره چسبناک روی برگ ها

اگر گیاهتان مورد حمله شته ها قرار گرفته ، این آفت بوسیله سم دیازینون و یا بوسیله اسپری محلول آب و صابون قابل درمان است.

علت نوک سوزی برگهای زاموفیلیا 

نوک سوزی در برگها به خشکی بیش از حد محیط گرمای زیاد و تابش نور مستقیم خورشید روی برگها می تواند باعث این اتفاق و عارضه باشد
برای جلوگیری از نوک سوزی برگها گیاه را به جای کم نورتر انتقال داده و دستگاه بخور سرد غبارپاشی و جزیره رطوبتش را افزایش دهید.

علت لوله شدن برگ های زاموفیلیا

یکی از اصلی ترین دلایل لوله شدن و جمع شدن برگ های زاموفیلیا این است که گیاه شما با تنش رطوبتی مواجه شده است افراط و یا تفریط در میزان آبیاری فصل زمستان و تابستان دقت بسیاری شود

دلایل دیگر لوله شدن وجود نور بیش از حد نیاز در محیط نگهداری آن است یعنی زمانی که فاصله گیاه با پنجره کمتر از 2 متر باشد
در این حالت رطوبت داخل برگها تبخیر و تعرق زیادی انجام میدهد و در نتیجه برگهای آن جمع و لوله میشوند

اگر هوای محل نگهداری آن بسیار خشک شود هم میتواند باعث جمع شدن و لوله شدن برگها شود ، به‌خصوص در فصل زمستان که از وسایل گرمایشی استفاده میشود
یا در فصل تابستان که درجه حرارت محیط افزایش می یابد باید رطوبت محیط گیاه را بوسیله غبارپاشی یا با ساخت جزیره افزایش دهیم.

خم شدن ساقه گیاه

به علت نور کم اتفاق می افتد بهتر است گیاه را به محل پر نورتر انتقال بدهید و یا به مکانی انتقال داده شود
که نور مورد نیازش از بالای گیاه به آن تابیده شود تا رشد عمودی پیدا کند.

لکه های قهوه ای روی ساقه

احتمالا ساقه گیاه شما به دلیل آبیاری بیش از حد در حال پوسیدگی است زهکشی انتهای گلدان خود را بررسی کرده و بین دو نوبت آبیاری اجازه دهید سطح خاک تا عمق 3 تا 5 سانت خشک شود و بعد اقدام به آبیاری کنید.

حداقل ماهانه 1 الی 2 بار اقدام به تمیز کردن برگهاش کنید میتوانید بوسیله آب و صابون بی بو بوسیله یک دستمال پنبه ای تمامی برگها را تمیز و براق کنید.

تعویض گلدان زاموفیلیا

در دوسال گذشته اول تهیه گیاه نیاز به تعویض گلدان ندارد و پس از تعویض میتوانید تا 5 سال تعویض گلدان  را به تعویق بیندازید.

نکته بسیار مهم در تعویض گلدان زاموفیلیا اندازه گلدان آن است در زمان تعویض  گلدان جدید 1 الی 2 سایز برگتر از گلدان قبلی باشد.

این گیاه گلدان کوچک را به گلدان بزرگ ترجیح میدهد و گلدان بزرگ باعث توقف رشد و در بیشتر مواقع علت باعث آسیب جدی به ریشه و ریزوم های آن می شود و علت این اتفاق به دلیل حجم زیاد خاک موجود در گلدان و رطوبت زیادی که این حجم خاک در خود نگه میدارد دارد.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم همه چیز درباره این گیاه آپارتمانی محبوب برای شما شرح دهیم. کارشناسان ما به سوالات شما ریز به ریز پاسخ خواهند داد چنانچه سوالی پیرامون این گل دارید در بخش دیدگاه شما با ما در میان بگذارید.

1 نظر در “از کاشت تا برداشت زاموفیلیا!

  1. صالح گفت:

    سلام خسته نباشید چند ساعت در روز باید برای زاموفیلیا باید جزیره درست کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *