معرفی گیاه

آشنایی با گیاه فیل گوش و پرورش و تکثیر آن

نحوه پرورش گیاه فیل گوش | نحوه پرورش گیاه فیلگوش

گیاه فیل گوش که با نام دیگر آلوکازیا شناخته می شود گیاهی از خانواده گیاهان طلایی است که در مناطق گرم و مرطوب آمریکای مرکزی و جنوبی رشد میکند و دارای برگ هایی دراز و بزرگ به رنگ سبز تیره است.

این گیاه در شرایط کم نور با هر نوع خاکی میتواند به رشد خود ادامه دهد و در شرایط مناسب میتواند تا 2 الی 3 متر ارتفاع داشته باشد و باعث تصفیه هوای داخل ساختمان شود.

اگر علاقه مند به نگهداری گیاهان آپارتمانی ای از جمله فیلگوش هستید با ما در این مقاله همراه باشید تا این گیاه زیبا را مورد بحث قرار دهیم.

نام متداول فیلگوش
نام گیاه شناسی کلوکازیا ، آلوکازیا ، زانتوزوما، Remusatia spp.
خانواده Araceae
نوع گیاه چند ساله
اندازه بالغ قد و عرض 3-6 فوت
قرارگیری در معرض نور خورشید کامل، جزئی
نوع خاک مرطوب اما خوب زهکشی شده
pH خاک اسیدی
منطقه بومی آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی، آسیا، آفریقا، استرالیا
سمیت سمی برای انسان و حیوانات خانگی

آبیاری گیاه فیلگوش

گیاه آلوکازیا را باید در تمامی سال مرطوب نگه دارید زیرا رشد آن، نیازمند خاک مرطوبی است و منظور از مرطوب بودن خیس بودن همیشگی این گیاه نیست. (در این شرایط واکنش برعکسی از خود نشان میدهد و باعث زرد شدن و ریزش برگ ها می شود)

اگر در منزل از این گیاه نگهداری میکنید برای اطلاع دقیق از زمان آبیاری ها سطح خاک آن را بررسی کنید و در صورت کاهش رطوبت برای آبیاری اقدام کنید.

در فصل زمستان نیز باید میزان تعداد فواصل آبیاری کاهش یابد زیرا میزان تبخیر و تعریق در گیاه کاهش می یابد و گیاه خواب است بنابراین خاک مرطوب حتی میتواند موجب حساسیت گیاه در برابرعفونت های قارچی نیز می شود.

دما و رطوبت فیل گوش

یکی از عوامل تاثیر گذار بر گیاه فیلگوش دمای متناسب آن است که این دما متناسب بین 18 تا 23 درجه سانتی گراد می باشد و اگر میخواهید از گرما های مصنوعی مانند بخاری برای این گیاه استفاده کنید باید بدانید که نتیجه مطلوب را از آن نخواهید گرفت و ممکن است با کاهش رطوبت موجب جمع شدگی و چروکیدگی برگ های آن شوید.

برای بالا بردن طوبت در گیاه خود میتوانید گیاه را بر روی سینی ای پر از سنگ ریزه قرار دهید و سپس به آن آب اضافه کنید به حدی که به ته گلدان برسد و آن را از محیط های سردی مانند جلوی درب و موقعیت های تهویه هوا دور نگه دارید.

خاک و کود مناسب برای رشد گیاه فیلگوش

خاک یکی از عوامل حیاتی دیگری است که رشد گیاه تاثیر بسیاری دارد. خاک مورد استفاده برای این گیاه خاکی سبک و با زهکشی مناسب با تهویه بالاست. به هیچ عنوان نباید از خاک هایی سنگین مانند خاک رس برای این گیاه استفاده شود.

گیاه فیلگوش چیست

استفاده از خاک هایی که از ترکیب پیت موس، خاک برگ و پرولایت تشکیل شده است را میتوان برای این گیاه مصرف کرد. فیلگوش های چند ساله به سبب بزرگ شدن نیاز به کود نیز دارند که باید در بازه های 2 الی 3 هفته ای به گیاه داده شود.

در فصل های رشد مانند بهار و تابستان این گیاه نیاز به کوددهی دارد و نباید این کار را در فصل های سرد سال انجام دهید.

آفات و بیماری های شایع فیلگوش

گیاه فیلگوش میتواند نسبت به بیماری هایی مانند ساقه و ریشه، ایجاد لکه در برگ ها و پوسیدگی تاج های آن حساس باشد که موجب علائمی با لکه های قهوه ای و تیره روی برگ ها و لبه هایی زرد رنگ در اطراف این لکه ها میشود و میتوانید با آبیاری های مناسب از این قبیل بیماری ها در این گیاه جلوگیری کنید.

شته ها، کنه های عنکبوتی و شپشک های پوستی میتوانند از آفات رایج این گیاه باشند که میتوانید با اسپری کردن محلول آب گرم و صابون هر چند هفته یک بار بر روی گیاه از این آفات جلوگیری کنید.

در صورت ایجاد آلودگی نیز از روغن های حشره کش بسیار ریز و یا روغن چربش استفاده کنید تا آفات و تخم ها را از بین ببرید.

تکثیر گیاه فیلگوش

بهترین فصل برای تکثیر گیاه فیلگوش فصل استراحت آن یعنی فصل بهار است که تکثیر از طریق ریزوزوم ها صورت می گیرد و میتوانید به راحتی با جابه کردن گل از گلدان اصلی به گلدان جدید ریزوزوم های آن را از خاک بردارید و در گلدان جدیدتان کشت دهید اما برای نتیجه گیری بهتر میتوانید به محض استخراج آن را در خاک گلدانتان قرار ندهید و آن را در جایی خشک و خنک قرار داده و بعد از 1 روز آن را بکارید.

تکثیر این گیاه را با پاجوش هایی که در کنار گیاه اصلی رشد میکنند نیز میتوان انجام داد که این کار با جدا کردن پاجوش ها از گیاه و کاشتن آن در گلدان هایی دیگر انجام می شود. در هنگام جداسازی پاجوش ها به گونه ای عمل کنید که آسیبی به ریشه های گیاه وارد نکنید.

به عمق قبلی پاجوش تان توجه ویژه ای کنید و عمق گلدان جدید را هم عمق با قبلی در نظر بگیرید زیرا میتواند در رشد آن مشکل ایجاد کند.

آیا گیاه فیلگوش سمی است؟

فیلگوش یک گیاه بسیار سمی است که برگ های آن دارای بلورهای اگزالات نامحلول میباشد که گاز گرفتن و یا جویدن یک برگ از آن در انسان ها و حیوانات میتواند بلور ها را آزاد کرده و باعث تحریک و تورم در ناحیه گوارش و دهان شود و در مواقع نادر تورم های بسیاری در ناحیه مجاری هوایی ایجاد میکند که ممکن است تنفس را در فرد دشوار کند بنابراین کودکان و حیوانات خانگی خود را به دور از این گیاه قرار دهید.

اگر کودک یا حیوان شما برگ هایی از آن را بلعید سریعا با پزشک و دامپزشک خود تماس بگیرید.

نکاتی در رشد و پرورش گیاه فیلگوش

  • یکی از عوامل در رشد آن نور مستقیم است
  • از خاک های مخلوط برای پرورش این گیاه استفاده کنید
  • این گیاه برای رشد خود به آب کمی نیاز دارد

مشکلات رایج گوش فیل ها

گیاه گوش فیل به راحتی رشد می کند، سریع رشد می کند و مستعد ابتلا به بسیاری از مشکلات نیست. با این حال، از آنجایی که آنها عاشق آب هستند، عفونت های قارچی بزرگترین تهدید آنها است.

برگ ها شروع به زرد شدن می کنند

اگر برگ ها زرد شوند، می تواند به این معنی باشد که گیاهان به نور خورشید، آب یا کود کم و بیش نیاز دارند. از طرف دیگر، این گیاه ممکن است در طول فصل به حالت خوابیده برود. برگ های زرد را برش دهید و منتظر بمانید تا بهار آینده برگردند.

برگ های افتاده

اگر سطح نور، آب یا کود کم باشد یا دما خیلی سرد باشد، گوش فیل آویزان می شود. برگ های بزرگ نیز اگر بیش از حد سنگین شوند، می ریزند. از چوب برای حمایت از گیاهان استفاده کنید.

برگ های رشد نکرده یا برگ های رنگ پریده

اغلب تغییر شکل، کوچکتر یا رنگ پریده بودن برگ ها نشان می دهد که گیاه شما به مواد مغذی، نور یا آب بیشتری نیاز دارد. گیاه خود را به مکان مناسب تری منتقل کنید، آن را بیشتر آبیاری کنید یا به آن کود بیشتری بدهید.

پژمرده شدن

پژمردگی نشانه آن است که گیاه بیش از حد آفتاب یا گرما می گیرد و آب کافی ندارد. در نظر داشته باشید که گیاه خود را به مکانی سایه تر منتقل کنید و آن را بیشتر آبیاری کنید.

سخن آخر

گیاه فیلگوش گیاهی گلدار است که برگ های آن شباهت بسیاری به گوش های فیل دارند و به همین دلیل آن را با این نام شناخته اند این گیاه میتواند در همه فصل ها بجز زمستان رشد کند و نحوه نگهداری از آن باتوجه به نکاتی که در بالا اشاره کردیم دشوار نیست امیدواریم که توانسته باشیم در این مقاله نکات خوبی را برایتان بازگو کرده باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *